preskoči na sadržaj
vijesti

Macerati ljekovitog bilja

Učenička zadruga "Breza" ove je školske godine započela s probnom proizvodnjom macerata ljekovitog bilja. Macetati su pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u biljnom ulju. Proces nastanka macerata započinje tako da se posuda u kojoj se biljka macerira, napuni do pola biljnim materijalom, dopuni biljnim uljem te ostavi na toplom i osunčanom mjestu 4 do 5 tjedana. Nakon toga se macerat procijedi u čistu staklenu posudu i pohrani na hladnom i mračnom mjestu. Na taj način se dobivaju pripravci u kojima se nalaze ljekovite komponente biljaka koje su topive u uljima.

U ponudi učeničke zadruge trenutno su macerati gospine trave (kantarion), ružmarina, lavande i ružinih latica. Moramo naglasiti da su macerati rađeni u hladno presanom maslinovom ulju, što doprinosi kvaliteti naših macerata. Za iduću godinu planiramo proširiti ponudu macerata, količinom i raznovrsnijim sastojcima.

I zato, za ljepšu, nježniju i prirodnu kožu koristite macerate Učeničke zadruge "Breza"!

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 25. 11. 2020. 13:17

Tiho, o tiho, govori mi jesen...

U sivilu sve hladnijih i maglovitijih dana, ponestalo boje, pa su je učenici I. razreda unijeli u učionicu, kad već ne mogu van. Marljivo i s radošću uredili su razredni pano, poslikali se i fotkicu poslali ozarenim roditeljima.

Olivera Galetić, učiteljica I. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 25. 11. 2020. 11:51

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

 

Pričaj mi o Vukovaru...

 

Vodotoranj

Likovni uradak učiteljice LK Mateje Vukelić

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 18. 11. 2020. 12:05

Odluka o prelasku na rad po Modelu C (I. i VII. razred) Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji ,

sukladno preporuci HZJZ donijeta je odluka o prelasku na rad po Modelu C za učenike I. i VII. razreda.

Učenici će biti u izolaciji do 19.11.2020. g. u ponoć. Na nastavu u školu se vraćaju 20.11.2020. godine, ako nemaju simptome COVID-a.

Online nastava počinje u realno vrijeme po redovitom rasporedu, to znači da 1. sat počinje u 8.00 sati. Učenici VII. razreda trebaju u to vrijeme pristupiti Microsoft Teams-u. Izostanci s online nastave se evidentiraju u e-Dnevniku.

U prilogu se nalaze Odluka o Prelasku rada škole po Modelu C (I. i VII. razred) i Pismo roditeljima.

Branka Francuz, ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 12. 11. 2020. 19:16

Odluka o privremenom prelasku rada (III. razred) po Modelu C Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji,

odlukom epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije određena je samoizolacija za učenike III. razreda.

Za sve ostale učenike, nastava se odvija po Modelu A u školi.

Molimo Vas da pročitate Odluku o privremenom prelasku rada škole (III. razred) po modelu C i Pismo roditeljima, koji se nalaze u privitku.

Branka Francuz, ravnateljica

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 9. 11. 2020. 14:47

Svi sveti

Učenici VIII. razreda su 30. studenoga 2020. godine položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te na taj način obilježili predstojeći blagdan Svih svetih.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 30. 10. 2020. 12:27

Zadrugari u pripremi gloga za izradu sirupa i čaja

Dana 29. i 30. listopada, zadrugari Učeničke zadruge "Breza" započeli su pripremu gloga za izradu sirupa i čaja.

U veselom raspoloženju očistili su, oprali i posušili bobice. Dio sirovine će koristiti za dobivanje sirupa, a veći dio za ljekoviti čaj. Poslije sušenja bobica u na zraku i dehidratoru voća, čaj će pakirati u vrećice spremne za prodaju.

Naučili smo: crveni glog (lat. Crateagus oxyacantha) je iz porodice ruža (lat. Rosaceae), naraste do 5 metara u vis, samoniklo je bilje uz rubove šuma i polja, dozrijeva u rujnu/listopadu i  ljekovit je (bolesti srca).

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 26. 10. 2020. 07:14

Jesen - integrirani nastavni dan u 1. razredu

Integriranim nastavnim danom, prvašići naše škole proslavili su jesen, najraznobojnije godišnje doba.

Upoznali su sve njezine tajne, razveselili se glazbom i izradili jesenske krune koje su ponijeli kući.

Olivera Galetić, učiteljica 1. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 27. 10. 2020. 10:06

Proizvodnja jabučnog octa

Zadnja dva tjedna mjeseca listopada, zadrugari i njihovi voditelji rade punom parom. Uz velikodušnu pomoć gospodina Josipa Mage samljeli su jabuke u muljači i spremili ih u bure u kojem će procesom vrenja nastati jabučni ocat. Bit će to prvi zadrugarski ocat od kojeg će se jedan dio koristiti u školske svrhe, a jedan dio je planiran za prodaju.

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 26. 10. 2020. 13:21

Jesen se probudila

Netko je jednom prilikom zapisao: "I sunce se povuklo, lišće je samo sebe uspavalo, a jesen se probudila."

Učenici 3. razreda su 16.10.2020. g. slavili jesen. Zahvalili su našoj plodnoj i rodnoj slavonskoj crnici na podarenim plodovima. Razredom se protezao blagdanski stol prepun jabuka, bundeva, kukuruza, peciva, pita, pogačica...

Pripremili su i kratku priredbu s recitacijama, uglazbljenim pjesmama, igrokazom.

I što na kraju reći: "Blago danu koji počne mirisima kruha!"

Nikolina Bićanić, učiteljica 3. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 21. 10. 2020. 11:42

Marijini obroci

I ove godine naša škola bila je prijatelj Marijinih obroka čiji je cilj da svako gladno dijete ima barem jedan obrok u školi. Udruga Marijini obroci Hrvatska brine za 16 školskih kuhinja (5 u Liberiji, 4 u Malaviju, 4 u Beninu, 1 u Ekvadoru i 2 u Zambiji) u kojima se svakodnevno hrani 13500 djece. Tijekom pandemije uljučili smo našu školu u kampanju Veliki obiteljski Božić na način da su učenici osmislili i nacrtali radove na temu Marijinih obroka (šalica, volontiranje, afrički motiv, knjiga, zdjela s hranom...). Od mnoštva radova naših učenika trebali smo odabrati 3. Na nivou Hrvatske, stručno povjerenstvo će odabrati 12 radova koji će se tiskati u obliku memori karata za igru Memori Marijinih obroka. Igra će se moći nabaviti u predbožićno vrijeme na web stranici, info centrima i štandovima Marijinih obroka

Zahvaljujemo svim učenicima  koji su se rado uključili u ovaj projekt te pokazali svima da se i danas može pomoći onima koji gladuju i oskudijevaju. Posebna zahvala učenicima čiji su radovi odabrani s nadom da će bar jedan biti na kartici Memori Marijinih obroka, a to su: Gabrijel Šupica (VI. r.), Iva Ćorković (VII. r.) i Tia Magdalena Bogdanović (VIII. r.).

Kristina Peterlik, vjeroučiteljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 16. 10. 2020. 12:31

Dan zahvalnosti za plodove zemlje

Već tradicionalno se 16. listopada u našoj školi obilježavaju Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Obzirom na nešto drugačiju situaciju ove školske godine, nismo u mogućnosti obilježiti na način kao prethodnih godina. Stoga su učenici V. razreda s razrednicom Sanjom Ličanin odlučili ukrasiti svoju učionicu jesenskim plodovima (kukuruz, žir, orasi, tikve, lišće...) i starinskim ukrasima te na taj način unijeti dašak jeseni u učionicu.

Sanja Ličanin, učiteljica matematike

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 15. 10. 2020. 09:29

CodeWeek

Europski tjedan programiranja je društvena inicijativa kojoj je cilj na zabavan način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ove godine Tjedan programiranja održavao se od 10. do 25. listopada 2020. godine.

Dana 13.10.2020. g. učenici IV. razreda, na satu informatike, upoznali su programski jezik za djecu Scratch. Naučili su od kojih se elemenata sastoji Scratch, kako stvaramo program, koje su naredbe u Scratchu te uz rad na računalu programirali prve animacije.

Sudjelovanjem u Europskom tjednu programiranja našli smo se na karti Europe!

Marina Valentić, učiteljica informatike

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 15. 10. 2020. 08:43

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Dramsko-medijska grupa i učiteljica Ivana Pivac Tadić sudjelovali su na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Revija je održana u Malom Lošnju. 

U kategoriji - radionički film, stručni ocjenjivački sud dodijelio je drugu nagradu Dramsko-medijskoj skupini naše škole za film DOBRIŠA CESARIĆ, PJESME. Odabir su obrazložili: Druga nagrada odlazi filmu koji je toliko jednostavan i topao, toliko nenametljiv i nježan da je, namjerno ili ne, upravo sjajno uspio uloviti duh poezije autora čija pjesma i jest motiv filma.

Dječji ocjenjivački sud je također našem filmu dodijelio drugo mjesto uz obrazloženje: Ovaj film izdvaja kreativna i uzbudljiva stop-animacija papira koji nosi pjesme jednog od najvećih hrvatskih pjesnika.

Čestitamo našim bivšim i sadašnjim učenicima: Ivici Babačeku, Tei Vrabac, Loreni Jakić, Lucianu Manoviću, Lei Opačić, Nicki Bunjevac, i naravno učiteljici hrvatskog jezika, Ivani Pivac Tadić.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 5. 10. 2020. 10:29

Izvanučionička nastava u 3. razredu

Jedan je od zadataka nastave prirode i društva u 3. razredu osnovne škole upoznati učenike sa snalaženjem u prostoru. Odlučili smo ta znanja usvajati izlaskom iz učionice u neposrednom okolišu škole. Učenici su promatrali prividno dnevno pomicanje Sunca na nebu. Koristili su se kompasom, pronalazili mravnjake i mahovinu na deblima drveća i još mnogo toga...

Devetogodišnjacima je teško u učionici shvatiti i zato znanja usvajamo na konkretnim životnim situacijama, gotovo kroz igru, kako bi bilo trajno pohranjeno u sjećanje.

Nikolina Bićanić, učiteljica 3. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 29. 9. 2020. 11:29

Cijepljenje protiv HPV-a i druge aktivnosti tijekom osmog razreda Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji učenika 8. razreda,

u prilogu je obavijest Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Službe za školsku i adolescentnu medicinu - Cijepljenje protiv HPV-a i druge aktivnosti tijekom osmog razreda.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 28. 9. 2020. 08:06

Početak školske godine 2020./2021.

Dragi učenici i poštovani roditelji,

nastava u školskoj godini 2020./2021. počinje 7. rujna 2020. godine u 8.00 sati. Organizacija rada škole zbog COVIDA-19 i sigurnosti naših učenika bit će nešto drugačija. No, vjerujem da se naši učenici raduju povratku u školu i da ćemo zajedno, pridržavajući se epidemioloških mjera i novih pravila, uspjeti osigurati odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u prostorima škole.

Ulazak i izlazak iz školske zgrade

Učenici putnici iz Medara i Trnave prvi dolaze školskim autobusom u matičnu školu, a potom učenici iz Poljana, Donjih Bogićevaca i Gorica. Po izlasku iz autobusa učenici putnici idu odmah u školu na ulaze predvođene za pojedine razrede. Učenici iz Dragalića V. do VIII. razreda  ulaze u 7.50, a učenici od I. do IV. razreda u 7.55. Na ulazima ih čekaju učitelji i tehničko osoblje. 

1. Učenici III. i I. razreda (navedenim redoslijedom) ulaze u školsku zgradu na ulaz do ceste. Učenici III. razreda čekaju u redu po jedan s razmakom 1,5 m s desne strane ulaza, a učenici I. razreda s lijeve strane.

2. Učenici II. i IV. razreda (navedenim redoslijedom) ulaze u školsku zgradu na ulaz u školskom dvorištu. Učenici II. razreda čekaju u redu po jedan s razmakom 1,5 m s desne strane ulaza, a učenici IV. razreda s lijeve strane.

3. Učenici VII., VI., V. i VIII. razreda (navedenim redoslijedom) ulaze u školsku zgradu na ulaz do školskog igrališta čekajući u redu po jedan s razmakom 1,5 m (između učenika i redova) s lijeva na desno u odnosu na ulaz.

Po završetku nastave, učenici izlaze iz škole u pratnji učitelja koji prati učenike putnike do autobusa, a učenike iz Dragalića upućuju kućama. Svaki razred prati učitelj s kojim su imali zadnji sat.

Obveze roditelja

Obveza roditelja je mjerenje temperature prije polaska u školu. Ako je temperatura 37,2pod pazuhom, ako nema osjet okusa i njuha, ako ima grlobolju/kašalj/poteškoće u disanju, gastrointestinalne smetnje (proljev/bol u trbuhu/povraćanje), učenik ne dolazi u školu, a razrednika obavještava pozivom ili porukom.

Na ulazu u školu učenici trebaju reći učitelju vrijednost temperature (učenicima RN roditelji mogu zapisati) koja se evidentira na Evidencijeke liste mjerenja temperature odmah na ulazu u školu.

Epidemiološke mjere u školi

Svi učenici na ulazu dezinficiraju obuću, učenici od V. do VIII. ruke, još jednom im se mjeri temperatura beskontaktnim mjeračem temperature i preobuvaju se ispred svoje učionice. Po ulasku u učionicu i prije jela učenici učenici peru ruke uz preporuku "što češće" o čemu će voditi brigu učitelji.

Svaki razredni odjel ima nastavu u jednoj učionici (osim nastave TZK i informatike) s izmjenom učitelja. 

Učenici od I. do IV. razreda su u svojim učionicama, V. razred u učionici MAT, VI. razred u učionici POV, VII. razred u učionici BIO i VIII. razred u učionici HJ.

Kretanje školskim hodnikom

Učenici se kreću desnom stranom hodnika.

Prehrana u školi

Po potpisivanju ugovora s roditeljima počet će rad školske kuhinje. Podjela hrane učenicima je poslije 2. sata za učenike od I. do IV. razreda, a za učenike od V. do VIII. razreda poslije 3. sata. Učenici će objedovati u učionici.

Uporaba maskica

Maskice su obvezne za učenike putnike u autobusu, za sve učenike kada izlaze iz učionice unutar škole, za učenike od V. do VIII. razreda i sve zaposlenike škole. 

Prvi dan nastave na ulazu u školu, učenici će dobiti po tri maskice propisanog standarda s deklaracijom.

Korištenje toaleta

Toaletom, u isto vrijeme, se koristi onoliko učenika koliko ima kabina. Ostali učenici čekaju ispred s razmakom od 1,5 m. Obveza učitelja je da vode računa o broju učenika koje puštaju na toalet, a tehničkog osoblja da ne bude prevelik red ispred toaleta. Ukoliko je previše djece ispred, vratit će se u razred i doći kad se prostor oslobodi. Učenici peru ruke i suše ih na sušilo za ruke.

Prozračivanje učionica

Prozračivanje učionica je obvezno ujutro prije ulaska učenika (tehničko osoblje), za vrijeme velikog odmora (učitelj) i po završetku nastave (učitelj). O prozračivanju se vodi evidencija na Evidencijskim listovima u učionicama. Učitelji će po slobodnoj procjeni dodatno prozračivati učionice.

Raspored vožnje školskog autobusa

Dovoz učenika:

1. Medari (istok) 6.50

2. Trnava (zapad, sjever) 6.55

3. Medari (raskrižje) 7.00

4. Poljane 7.15

5. Donji Bogićevci (dom, početak sela) 7.20

6. Gorice 7.25

Odvoz učenika od I. do IV. razreda:

1. Dragalić 12.15

2. Poljane

3. Gorice, Donji Bogićevci

4. Medari, Trnava

Odvoz učenika od V.do VIII. razreda

1. Dragalić 13.55

2. Medari, Trnava

3. Poljane, Donji Bogićevci, Gorice

Raspored sati za 7.9.2020. (ponedjeljak)

  I. IV. V. VI. VII. VIII.
0.     DOP/HJ DOD/POV INA/VK INA/INF
1.     HJ SR SR SR
2.     HJ POV VK EJ
3.     SR POV VK EJ
4. VK EJ NJ MAT BIO HJ
5. VK EJ NJ MAT BIO HJ
6.     MAT NJ HJ BIO
7.     MAT NJ HJ BIO

Podjela udžbenika

Roditelji koji nisu preuzeli udžbenike i potpisali Izjavu o preuzimanju, trebaju doći pred školu u ponedjeljak prije početka nastave i kontaktirati razrednike.

 

Sretan i uspješan početak nove školske godine!

 

Branka Francuz, ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 4. 9. 2020. 16:10

Obavijest

Poštovani roditelji, 

nastavna godina 2020./2021. počinje 7.9.2020. godine nastavno Odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednji škola za školsku godinu 2020./2021. (NN 57/20 od 15.5.2020.).

Epidemiološka situacija zahtjeva i dalje pojačane mjere zaštite u školskom okruženju. Računajući na dobru suradnju roditelja i škole koja je potvrđena od ožujka do lipnja prošle školske godine, vjerujemo da ćemo našim učenicima pružiti sigurno okruženje u školi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, objavilo je 24.8.2020. godine Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID 19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. 

Sve daljnje informacije bit će dostupne na stranicama škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 25. 8. 2020. 09:37
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

UZ Breza


Marijini obroci


CodeWeek


IRIM


Filmsko stvaralaštvo


Dabar 2019.


FEAD


PIRLS 2021


e-ŠkoleNSPČ 2019.


Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju