preskoči na sadržaj
vijesti

Noć knjige

Iako se Noć knjige u cijeloj Hrvatskoj održava 23. travnja mi smo ove godine bili primorani prilagoditi se novonastaloj situaciji. Zbog trajanja online nastave u trenutku održavanja Noći knjige, odlučili smo odgoditi termin i manifestaciju obilježiti zajednički, uživo, u školskim klupama.

Noć knjige obilježili smo kasnije i drugačije nego prije, 2. lipnja 2021. večer prije produženog vikenda, koristeći Kamishibai. Kamishibai je oblik japanskog uličnog kazališta i pripovijedanja koji je bio popularan do pojave televizije tijekom dvadesetog stoljeća, a temelji se na izmjeni crteža u posebnoj drvenoj kutiji uz pripovijedanje.

Učenici su u paru pripremili crteže i pripovijedanje izabranih djela za cjelovito čitanje. Nakon izlaganja, koja su popraćena pljeskom, učenici su se sa svojim učiteljicama Martinom, Brankicom i Ivanom te pedagoginjom Jelenom odlučili u betonske pukotine na putu do kuća posijati sjeme lavande čime su obilježili temu ovogodišnje Noći knjige Ljekovita moć knjige.

Savršena knjiška noć okrunjena je sladoledima kojima nas je počastila naša ravnateljica Branka Francuz.

Ivana Pivac Tadić, učiteljica HJ

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 6. 7. 2021. 13:18

Svjetski dan pčela

Međunarodna organizacija UN prepoznala je važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja proglasila Svjetskim danom pčela. Cilj je podizanje svijesti o značaju pčela i upozoriti na smanjenje populacije pčela u svijetu.

U našoj školi smo Svjetski dan pčela obilježili 21. svibnja 2021. godine. Članovi sekcije Mali vrtlari Učeničke zadruge "Breza", s učiteljima Lidijom Prša i Sulejmanom Piskićem, postavili su dva hotela za pčele i ostale korisne kukce u voćnjaku.

"Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života". (Albert Einstein)

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza" OŠ Dragalić

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 8. 6. 2021. 08:19

Australian Animals

Nekoliko učenika naše škole sudjelovalo je na likovnom natječaju Moja najdraža australska životinja koji je organiziralo Veleposlavstvo Australije u Zagrebu povodom 10. obljetnice Australija u ZOO vrtu Grada Zagreba.

Učenici su se trudili i nastali su lijepi likovni radovi koje smo odlučili izložiti na školskom panou te smo uz pomoć povjerenstva odabrali tri najljepša rada: 1. mjesto - Emily Muka (IV. r.), 2. mjesto - Dora Ćorković (III. r.) i 3. mjesto - Karla Racko (IV. r.).

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo ostalim sudionicima (Srđan Sudar, Alan Mrmak, Antea Gavrić, Vanda Pirić, Majda Ćorković, Marija Šupica, Mateo Barth, Irina Pirić, Tina Dobriković, Rafael Šefer Moravček, Antonio Barth) te se veselimo sličnim projektima u budućnosti!

Martina Valla Mihić, učiteljica EJ

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 2. 6. 2021. 18:01

Odluka o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Brodsko-posavska županija u razdoblju od 17. svibnja 2021. godine do kraja školske godine 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Nastava za sve učenike, od 17. svibnja 2021. godine do kraja 2020./2021. školske godine, organizirat će se u školi.

Odluka Župana Brodsko-posavske županije u prilogu (pod opširnije).

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 13. 5. 2021. 12:31

Vrijedne ruke

Male ruke vrijednih vrtlara dozvalo je sunce u naš mali vrt. Pred nama je pobjegao korov, a ostale su čiste gredice začinskog bilja i jagoda. Također smo u naš novi vrt posijali salatu i posadili paradajz. 

Nadamo se da ćemo nešto od toga i pojesti. Jagode barem...

Lidija Prša, učiteljica 2. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 11. 5. 2021. 12:17

Odluka o organizaciji nastave od 3. svibnja do 14. svibnja 2021. Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji, dragi učenici,

u prilogu (pod opširnije) nalazi se Odluka o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Brodsko-posavska županija u razdoblju od 3. svibnja do 14. svibnja 2021. godine, s informacijama koje su Vam proslijedili razrednici.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 30. 4. 2021. 13:01

Dan planeta Zemlja

Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlja. Prvi je put obilježen 1970. godine u SAD-u, a Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine. Tema ovogodišnjeg dana je Obnovimo našu Zemlju

U našem smo razredu razgovarali o tome kako mi možemo pridonijeti akcijama za skretanje pozornosti na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, o klimatskim promjenama, onečišćenju okoliša i ugrožavanju biljnih i životinjskih vrsta.

Zaključili smo da i mi možemo puno pridonijeti razvijanju svijesti o nužnosti promjena.

Lidija Prša, učiteljica 2. r.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 22. 4. 2021. 09:25

Obavijest

Poštovani roditelji, dragi učenici,

sukladno Odluci o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Brodsko-posavska županija (KLASA:602-03/21-01/06, URBROJ:2178/1-09-21-3 od 15. travnja 2021.), u razdoblju od 19. travnja do 30. travnja 2021. godine za učenike predmetne nastave (V.-VIII.) organizirat će se on line nastava po uobičajenim pravilima.

Učenici razredne nastave (I.-IV.) polaze redovito nastavu u školi.

Za učenike s pomoćnicima organizirana je on line nastava u školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 16. 4. 2021. 12:02

Sretan Uskrs!

Sretan i blagoslovljen Uskrs

žele Vam učenici i zaposlenici

OŠ Dragalić!

(rukotvorine UZ "Breza)

 

Branka Francuz, ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 31. 3. 2021. 11:27

Mjesec hrvatskoga jezika

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan materinskog jezika i završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2019. godine Hrvatski je sabor proglasio 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva u spomen na Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine.

Prema tome učenici viših razreda naše škole, već tradicionalno, obilježavaju Mjesec hrvatskoga jezika izradom Baščanske ploče u umanjenoj veličini uz transliteraciju glagoljskih tekstova. Ove smo se godine okušali i u izradi suvenira s motivima glagoljice.

Ivana Pivac Tadić, učiteljica HJ

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 6. 4. 2021. 10:23

Uskršnji sajam

Vrijedne ruke mladih zadrugara vješto su iglom, koncem i tkaninom stvarali šarene kokice i piliće kako bi ukrasili uskršnju košaricu.

Na Cvijetnicu prisustvovali su svetoj misi i tako započeli Veliki tjedan, a nakon mise prodavali svoje proizvode ispred mjesnog doma. Prikupljena sredstva pomoći će našoj Eli, učenici V. razreda, koju čeka liječenje u Njemačkoj.

Nikolina Bićanić, učiteljica 3. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 1. 4. 2021. 08:58

Obavijest Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji,

učenici 2. razreda su u samoizolaciji od 25.3. do 4.4.2021. godine. Nastava za učenike odvijat će se on line.

Molimo roditelje da opročitaju obavijest Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koja se nalazi u prilogu (pod opširnije). Važno je da se učenici pridržavaju mjera samoizolacije.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 26. 3. 2021. 20:03

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom

Učenici 2. razreda obilježili su Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom koji se u svijetu obilježava od 2006. godine.

Simbol Down sindroma su šarene čarape zato što ih osobe sa sindromom ne mogu upariti.

Nošenjem šarenih čarapa izražavamo podršku pokretu kako bi se osobe s Downovim sindromom što bolje uklopile u društvo.

Lidija Prša, učiteljica 2. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 22. 3. 2021. 09:16

LiDraNo 2021.

16. ožujka 2021. godine održano je LiDraNo, smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva.

OŠ Dragalić predstavljale su učenice Magdalena Šupica iz VI. razreda i Petra Šupica učenica VII. razreda ispred cijele Dramsko-medijske skupine pod mentorstvom učiteljice Hrvatskoga jezika Ivane Pivac Tadić.

S obzirom na to da za naš rad, radioigru, nije bilo povjerenstvo na županijskoj razini, izravno smo predloženi za državnu smotru.

Iako je okrugli stol održan virtualno, Stručno povjerenstvo pohvalilo je sve sudionike županijske smotre i naš rad, koji su imali priliku čuti svi sudionici i čiji je smijeh samo potvrdio prvotnu namjeru našeg rada, a to je da i u novom normalnom trebamo tražiti neke nove životne užitke.

Ivana Pivac Tadić, učiteljica HJ

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 19. 3. 2021. 12:48

Nastava kroz ekran

Prošlo je točno godinu dana od prvog zatvaranja škola radi sprječavanja širenja kovid virusa. Iako smo tada mislili da će ta situacija biti samo privremena, evo nas i u novoj školskoj godini, u novim razredima i s više staža u virtualnoj nastavi. Tijekom navedenog razdoblja, nekoliko smo puta bili primorani biti u samozolaciji i sudjelovati u virtualnoj nastavi i svaki puta odradili bismo to što najbolje možemo, ali ipak volimo svoju živu školu.

Razgovarala sam s dvoje učenika o virtualnoj nastavi, a njihove dojmove možete pročitati u nastavku.

Pozdrav, Petra i Gabrijele! Petra, učenica si sedmog razreda, kakvi su tvoji dojmovi o virtualnoj nastavi, a obzirom na to da se približavaš upisima u srednju školu, a kakvi su tvoji, Gabrijele?

Bolja mi je nastava uživo.

I meni je bolja uživo.

Jeste li imali kakvih poteškoća, što vam je najteže u takvom obliku nastave?

Uf, bol, a teško je bilo jer je bilo dosadno i nismo uvijek razumjeli sve zadatke.

I meni je bilo dosadno, bolno mi je bilo sjediti za stolićem i nisam baš sve razumio, nisam imao prijatelje ispred i iza da ih nešto upitam, a najteže mi je bilo stalno sjediti za računalom i lajkati odjave učitelja.

Koliko ste vremena provodili uz tehnološka pomagala/uređaje?

Oko sedam sati.

Dosta sam dugo dnevno provodio uz računalo.

Je li vam se činilo da je previše zadataka i zadaće?

Da, naravno, no toga je uvijek previše.

Činilo mi se da je puno zadaće jer u školi sigurno toliko ne pišemo i rješavamo, više slušamo učitelje i jedno druge, raspravljamo, razgovaramo.

Postoji li nešto što vam je bilo lagano u virtualnoj nastavi?

Videopozivi, definitivno.

I meni videopozivi, komunikacija uživo.

Postolji li neki smješni događaj koji vam se dogodio tijekom virtualne nastave, nekakva nezgoda?

Ništa posebno, ponekad bude smiješno kada učenici ispituju učitelje što treba, a sve piše na vrhu.

A kod nas kada neki krenu odgovarati na neku objavu od prije, ali nije bilo nikakvih događaja uopće, samo rad, rad, pisanje.

Što se dogodi ako ne stavite famozni lajk na objavu?

Ja sam zaboravila nekoliko puta, ali nije bilo neopravdanih jer bih radila i javljala se tijekom sata pa bi učitelji znali da sam prisutna.

E, meni se dogodilo nekoliko puta da sam zaboravio pa se nastavnica ljutila na mene (neću reći koja, pozdrav, nastavnice smiley) jer nisam pažljivo čitao.

A kada se radi o predmetima, koji vam je predmet bilo najlakše odrađivati, a koji najteže?

Meni Geografija, definitivno, najlakša je jer imamo odličnog nastavnika i slično radimo i na satu, a najteži Likovni.

Meni je Matematika bila najteža jer se moralo dosta pisati i još bismo i zadaću dobili, a najlakši mi je bio Tjelesni jer se volim baviti športom.

Imate li kakav trik, pomoć za sve one koji su trenutačno virtualno?

Ne baš, treba se samo organizirati kao da smo u školi.

Recimo, ja sam znao imati tijekom videopoziva zaljepljene papiriće s odgovorima oko ekrana, kao šalabahter (nadam ne sa ovo ne čitaju učitelji wink).

Biste li voljeli da virtualna nastava bude češće?

Ja ne bih, nikako, mislim da je svima lakše u školi i još uz to vidjeti i prijatelje.

Ni ja ne bih opet online nastavu, zanimljivije mi je družiti se u školi s prijateljima.

Na kraju razgovora mogu i sama zaključiti da zaista nije lako, no gledajući sav trud koji ulažu i učenici i učitelji znam da ćemo izvući iz ovoga najbolje i zaći iz svega ovoga s nekim novim iskustvima. 

Magdalena Šupica, VI. razred, OŠ Dragalić

Ožujak, 2021.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 19. 3. 2021. 11:00

Obavijest

Poštovani roditelji, dragi učenici,

od ponedjeljka, 15. ožujka 2021. godine, nastava za sve učenike održavat će se redovito u školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 12. 3. 2021. 11:47

"Zasadi drvo, ne budi panj"

Učenička zadruga "Breza" se i ove godine priključila akciji kolektivne sadnje drveća Zasadi drvo ne budi panj. Ovom sadnjom ne samo da smo podržali akciju nego smo obogatili naš eko voćnjak.

Sadnja sadnica starih sorti jabuka i sadnica malina, provedena je 4. i 5. ožujka u školskom voćnjaku. Nakon pripremnih radova, kopanje rupa i gnojidbe, posađeno je 15 novih sadnica jabuka i 35 sadnica malina. U planu je sadnja još 5 sadnica jabuka i 3 sadnice trešnje.

Ovim putem želimo zahvaliti gospodinu Zvonku Šporčiću vlasniku rasadnika Displantarium iz Starog Petrovog Sela i gospodinu Vjekoslavu Hudolinu na vrijednim donacijama sadnica.

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 12. 3. 2021. 09:04

Odluka o privremenom prelasku na rad po Modelu C Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji, dragi učenici,

po preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, učenici V., VII. i VIII. razreda prelaze na rad po Modelu C. 

Učenici V. i VIII. razreda su u samoizolaciji do 11.3.2021. godine u ponoć. U školu dolaze 12.3.2021. (petak).

Učenicima VII. razreda samoizolacija traje do 12.3.2021. godine u ponoć. U školu dolaze 15.3.2021. (ponedjeljak)

Učenici RN i VI. razreda dolaze redovito na nastavu u školu.

Molimo roditelje da pročitaju obavijest Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ, koji se nalazi u prilogu (pod opširnije).

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 3. 3. 2021. 20:38

Dan ružičastih majica

Običaj je nastao 2007. godine u Kanadi kada je dječak, u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke, došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Bolji dio priče počinje kada su djeca iz njegovog razreda počela sljedećih dana dolaziti u školu identično obučena, kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školi.

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u veljači. Mi smo ga obilježili razgovorom o nasilju i kako djelovati ako smo svjedoci vršnjačkog nasilja.

Budi spasitelj, zaštitnik. Reci nekome. Lakše je nego što misliš! Budi prijatelj! - to može sve promjeniti.

Emilija Tomić Pišonić, učiteljica PO Gorice

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 24. 2. 2021. 13:39

Escape room, Kahoot! i GooseChase u nastavi književnosti

Ovaj tjedan, u našoj školi, u predmetnoj nastavi, bio posvećen djelima za cjelovito čitanje. Uzbuđenje i entuzijazam koji su učenici pokazali nisam doživjela u cijelom svom dosadašnjem stažu, ali ako ćemo iskreno, još uvijek na jednoznamenkastom broju pa ima vremena.

Učenici i ja, kao učiteljica, pripremali smo se različito.

Učenici su trebali pročitati djelo. I to je bilo to. Odlučili smo ovaj put izbjeći bilješke i dnevnik čitanja.

Učiteljica je morala: detaljno proučiti djela, pripremiti tragove, prikupiti materijal, od materijala napraviti šifre, skriveni tekst, premetaljke, osmosmjerke, križaljke, zagonetke, crteže, izraditi QR Code, izabrati tajna mjesta u učionici za položaje tajanstvenih predmeta i zadataka, penjati se po ljestvama da bi i na strop sakrila tragove, puhati balone, zaključati kutije lancima i lokotima...

I sve to radi trenutačnog najpoznatije igre Escape room, igre u obliku zadane misije u kojoj učenici imaju zadaću rješavati neobične zadatke da bi posljednjim otključali zaključani ključ i izišli van iz učionice. Kako im ne bi bilo malo, pripremljeni su još i zadaci u web alatu Kahoot! A one najbrže čekale su još misije ili izazovi u GooseChaseu u kojem su rješavali razne misije vezane uz djelo fotografirajući ili snimajući videouratke.

Učenici su se po završetku rada međusobno vrednovali i samovrednovali u duhu Škole za život.

I na kraju su svi do jednoga postavili najgore pitanje: "Kad ćemo opet?"

Ivana Pivac Tadić, učiteljica HJ

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 23. 2. 2021. 12:27

Danas je fašnik...

"Danas je fašnik, najljepši je dan,

dajte nam krafne, istjerajte nas van!"

Vrijeme maškara, karnevala, poklada u područnom odjelu smo obilježili prigodnim aktivnostima poput izrade maski, maskiranjem i natjecanjem u odabiru najoriginalnije maske. Svako je dobio priliku iskusiti na kratko kako je to biti netko drugi i drugačiji. Dan smo ispunili smijehom i šalama, a završili plesom pod maskama i pjesmom.

Emilija Tomić Pišonić, učiteljica PO Gorice

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 19. 2. 2021. 12:51

Mačkare Vijest ima dokument u privitku

Mačkareeee

I godine ove

Maske nove

Po hodnicima naše škole

Se love...

Dok šuškaju halje

I nose se krinke

Neki novi klinci

I klinke

Uz dosta šminke

Lica se skrivaju

I nagrade dobivaju

I sve nam je fora

Jer tako to i mora

Uz malo truda

Maskarada luda

A dogodine opet iza maske

Ćemo se skriti

I sve vas uveseliti

2. razred i učiteljica Lidija Prša

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 16. 2. 2021. 12:50

Veljača

Veljača je poseban, ženski mjesec u godini koji se potrudi ostati zapamćen.

"U veljači puše, bjesni, škripi, steže zato od nje dani bježe. Čak i ljubav leti zrakom pa Valentin stiže svakom. U veljači sve nas čeka zaljubljena mačja dreka. A kad počnu karnevali, nema kraja smijehu, šali..."

No, nama je za oko zapela jedna iskrica koja se pojavila između dvoje prvašića. Palo je prvo ljubavno pismo, prva čokolada Volim te, prvi poklončić kojim će se ujedno moći i računati te naravno i prva ruža začinjena parfemom. Pa kako se ne radovati ovome mjesecu kada je u njemu toliko lijepoga, veseloga, slatkoga, šaljivoga? Tu su neiscrpna dječja srca  koja su nas podsjetila kako za sve nas postoji vrijeme za ljubav i šalu.

Zato, radujmo se ovim veselim danima i postanimo dio njih!

Olivera Galetić, učiteljica 1. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 12. 2. 2021. 09:10

Natjecanja, smotre i natječaji u 2020./2021. školskoj godini

NATJEČAJI

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Mali Lošinj (on line) 5.10.2020.

Učenici: Dramsko- medijska skupina 

Učiteljica: Ivana Pivac Tadić

 

Likovni natječaj "Oboji svijet", Zagreb, 13.10.2020.

Učenici: Gabrijel Barth (V.), Ela Opačić (V.), Ivan Malnar (V.), David Mihalić (V.), Rafael Šefer Moravček (V.), Iva Ćorković (VII.), Josip Jularić (VII.), Nikolina Malnar (VII.), Slavko Sudar (VII.), Sara Vrbanić (VII.), Nicka Bunjevac (VIII.), Marvin Čavlović (VIII.), Petar Kičić (VIII.), Rebeka Matijević (VIII.), Valerija Ribić (VIII.)

Učiteljica: Mateja Vukelić

 

Likovni natječaj "Marijini obroci", Zagreb, 16.10.2020.

Učenici: Gabrijel Šupica (VI.), Iva Ćorković (VII.), Tia Magdalena Bogdanović (VIII.), 

Učiteljica: Kristina Peterlik

 

Festival dječjeg stripa "Igre za djecu u stripu", Gunja 2020.

Učenici: Iva Ćorković (VII.), Sara Vrbanić (VII.), Slavko Sudar (VII.), Vanessa Mihalić (VII.)

Učiteljica: Mateja Vukelić

 

27. susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje, Cernik, 10.12.2020.

Učenici: Emily Muka (IV.), Vanda Pirić (IV.), Nicka Bunjevac (VIII.), Tia Magdalena Bogdanović (VIII.)

Učitelji: Ivana Pivac Tadić, Zlatko Galetić

 

Izbor najmaštovitije maske, 16.2.2021.

1. mjesto: Gabriela Muka (II.), Rafael Šefer Moravček (V.)

2. mjesto: Dora Ćorković (III.), Mihael Šupica (II.)

3. mjesto: Sebastijan Mihalić (III.), Antonio Barth (VI.), Petra Šupica (VII.)

 

Likovni natječaj "Zeleni koraci za djecu i mlade", Slavonski Brod, 26.4.2021.

Učenici III. razreda: Patricija Jeftić, Tina Dobriković, Majda Ćorković, Marija Šupica, Dora Ćorković

Učiteljica: Nikolina Bićanić

 

ŠKOLSKA NATJECANJA

Školsko natjecanje iz informatike, 3.2.2021.

Učenici: Rafael Šefer Moravček (V.), Lovro Modrić (V.), Slavko Sudar (VII.), Iva Ćorković (VII.), Teo Bunjevac (VII.), Josip Jularić (VII.)

Učiteljica: Marina Valentić

 

Školsko natjecanje iz kemije, 4.2.2021.

Učenici: Slavko Sudar (VII.), Iva Ćorković (VII.), Sara Vrbanić (VII.)

Učiteljica: Antonija Bekić

 

Školsko natjecanje iz tehničke kulture, 5,2.2021.

Učenici: Lovro Modrić (V.), Rafael Šefer Moravček (V.), Teo Bunjevac (VII.), Slavko Sudar (VII.)

Učitelj: Marijan Matošević

 

Školsko natjecanje iz povijesti, 5.2.2021.

Učenici: Vanessa Mihalić (VII.), Petra Šupica (VII.)

Učiteljica: Branka Grgić

 

Školsko natjecanje iz biologije, 10.2.2021.

Učenici: Petra Šupica (VII.), Iva Ćorković (VII.), Sara Vrbanić (VII.), Josip Jularić (VII.), Nicka Bunjevac (VIII.), Tia Magdalena Bogdanović (VIII.)

Učiteljica: Valentina Lepan

 

Školska smotra LiDraNo, 10.2.2021.

Učenici RN: Adam Barta (I.), Leon Trnka (I.), Lucija Jeftić (I.), Melani Gavrić (I.), Andrijana Guberović (I.), Denny Kovačević (I.), Leo Prisuda (I.)

Učenici PN: Gabriel Barth (V.), Tamara Franješević (V.), David Gorup (V.), Ivan Malnar (V.), David Mihalić (V.), Lovro Modrić (V.), Ela Opačić (V.), Patricija Sjeverac (V.), Rafael Šefer Moravček (V.), Matija Babaček (VI.), Antonio Barth (VI.), Dragan Ivanišević (VI.), Sanela Jelenić (VI.), Tonio Kovač (VI.), Fran Malenica (VI.), Lorena Mrmak (VI.), Andreas Muka (VI.), Gabrijel Šupica (VI.), Magdalena Šupica (VI.), Nena Amić (VII.), Teo Bunjevac (VII.), Iva Ćorković (VII.), Josip Jularić (VII.), Nikolina Malnar (VII.), Vanessa Mihalić (VII.), Slavko Sudar (VII.), Petra Šupica (VII.), Sara Vrbanić (VII.)

Učiteljice: Olivera Galetić, Ivana Pivac Tadić

 

Školsko natjecanje iz likovne kulture, 10.2.2021.

Učenici: David Mihalić (V.), Gabrijel Barth (V.), Rafael Šefer Moravček (V.), Lovro Modrić (V.), Lorena Mrmak (VI.), Iva Ćorković (VII.), Josip Jularić (VII.), Petra Šupica (VII.), Sara Vrbanić (VII.), Tia Magdalena Bogdanović (VIII.), Nicka Bunjevac (VIII.), Valerija Ribić (VIII.)

Učiteljica: Mateja Vukelić

 

Školsko natjecanje iz matematike, 17.2.2021.

Učenici: Magdalena Šupica (VI.), Lovro Modrić (V.), Rafael Šefer Moravček (V.)

Učiteljica: Sanja Ličanin

 

Školsko natjecanje iz geografije, 22.2.2021.

Učenici: Rafael Šefer Moravček (V.), Sara Vrbanić (VII.), Iva Ćorković (VII.), Petra Šupica (VII.)

Učitelj: Sulejman Piskić

 

ŽUPANIJSKA NATJECANJA

Županijsko natjecanje iz informatike, Slavonski Brod, 3.3.2021.

Učenik: Rafael Šefer Moravček (V.)

Učiteljica: Marina Valentić

 

Županijska smotra LiDraNo, Slavonski Brod (on line), 16.3.2021.

Učenici: Magdalena Šupica (VI.), Petra Šupica (VII.)

Učiteljica: Ivana Pivac Tadić

 

Županijsko natjecanje - izložba iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna, Slavonski Brod (on line), 22.3.2021.

Učenica: Iva Ćorković (VII.)

Učiteljica: Mateja Vukelić

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 11. 2. 2021. 13:54

Nagrade na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kao što smo već pisali, učenici Dramsko-medijske skupine s učiteljicom Ivanom Pivac Tadić sudjelovali su na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju. Natjecanje je zbog epidemiološke situacije bilo on line. 

Za izniman uspjeh naših učenika: 2. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda u kategoriji - radionički film i 2. nagrada ocjenjivačkog suda djece u istoj kategoriji, danas su nam stigle nagrade koje su najviše obradovale učenike autore i učiteljicu Ivanu, kojima još jednom čestitamo na velikom uspjehu male škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 11. 2. 2021. 11:45

Zimska noć

Brdo pusto

noći ove

Zimu traži

inje zove

Kuća stara

oganj topli

Zora čeka 

Sunce moli

Zlatko Galetić, učitelj 4. r.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 11. 2. 2021. 11:09

2. vježba evakuacije i spašavanja

Povratkom učenika predmetne nastave, ponovili smo vježbu evakuacije i spašavanja 9. veljače 2021. g. 

Pridržavajući se Plana evakuacije, i ova vježba je bila uspješna.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 9. 2. 2021. 11:16

Kad se mnogo malih složi...

Učenici 3. razreda upoznali su roman Mate Lovraka Vlak u snijegu. Kroz likove i događaje prisjetili su se svoga putovanja u Zagreb.

Posebno mjesto u njihovim srcima našla je riječ sloga.

"Sloga za mene znači prijateljstvo, zajedništvo i razumijevanje".

Naši glasići, glasno i gromko pjevaju Himnu zadrugara:

Kad se mnogo malih složi,

tad se snaga stoput množi...

Nikolina Bićanić, učiteljica 3. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 9. 2. 2021. 09:52

Nema zime...

Nema zime u drugom razredu! Na vidiku su zimske radosti... samo da nam snijeg potraje...

Lidija Prša, učiteljica 2. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 1. 2. 2021. 11:46

Obavijest Vijest ima dokument u privitku

Uvažavajući trenutnu epidimološku situaciju, a sukladno Zaključku Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije (KLASA:810-01/21-01/07, URBROJ:2178/1-08-21-2 od 26. siječnja 2021. godine) i Odluci o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Brodsko-posavska županija (KLASA:602-03/21-01/06, URBROJ: 2178/1-09-21-2 od 28.1.2021. godine), u razdoblju 1. do 12. veljače 2021. godine nastava za učenike od I. do VIII. razreda organizirat će se u školi.

Po preporuci Središnjeg ureda za demografiju i mlade RH, u prilogu je brošura BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID i letak s telefonskim brojevima za psihološko savjetovanje mladih. 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 29. 1. 2021. 08:39

Vježba evakuacije i spašavanja u slučaju elementarnih nepogoda

Vježba evakuacije i spašavanja u slučaju elementarnih nepogoda (potres), po preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, održana je u matičnoj školi 19. siječnja, a u područnoj školi u Goricama 21. siječnja 2021. godine. Zbog epodemioloških mjera vježbi su nazočili samo učenici razredne nastave i njihovi učitelji.

Za vrijeme drugog sata učenici su upoznati s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a sama vježba izlaska iz školske zgrade prema Planu evakuacije provedena je treći sat. Učenici su se smjestili ispod klupa rukama štiteći glavu, a nakon završetka oglašavanja opasnosti mirno su s učiteljima napustili školsku zgradu i okupili se na dogovorenom mjestu, ovisno o mjestu izlaska (školsko igralište, školsko dvorište, ispred škole). 

Učenici i učitelji koji su trenutno na on line nastavi, vježbu će ostvariti po povratku u učionice.

Sulejman Piskić, povjerenik zaštite na radu

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 19. 1. 2021. 09:18

Organizacija nastave na početku 2. polugodišta

Poštovani roditelji, dragi učenici,

evo nas nas u novom polugodištu čiji početak bi vjerujem rado svi proveli u školi, ali neki od nas će ipak malo pričekati povratak u svoje učionice. 

Sukladno Odluci o izmjeni Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika OŠ i SŠ za školsku godinu 2020./2021. od 7. siječnja 2021. g. Ministarstva znanosti i obrazovanja te Zaključku o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama na području Brodsko-posavske županije u razdoblju od 18. do 31. siječnja 2021. godine od 13. siječnja 2021. g. Stožera CZ Brodsko-posavske županije, nastava će početi 18. siječnja, s tim da će se za učenike od I. do IV. razreda održavati u školi, a za učenike od V. do VIII. razreda on line.

Učenicima razredne nastave (I. do IV. razred) osiguran je redoviti školski prijevoz i školska kuhinja. I dalje su na snazi sve epidemiološke mjere. Vježba evakuacije će se održati u utorak 19.1.2021. g.

Prvi sat on line nastave (V. do VIII. razred) počinje u 8.00 sati po redovitom rasporedu i traje do 8.45 sati. Slijedi pet minuta odmor i priprema za drugi sat koji počinje u 8.50 i tako dalje. Izostanak učenika će se evidentirati u e-Dnevniku. Raspored početka i završetka nastavnih sati nalazi se u Microsoft Teams aplikaciji.

Učenici kojima u radu pomažu asistenti, on line nastavu imaju u matičnoj školi (3 učenika) i u područnoj školi (1 učenik). Asistenti će zadužiti računala u ponedjeljak ujutro.

Budući da smo zajednički svladali sve izazove on line nastave, vjerujem da će i ovaj puta biti tako. Želimo vam uspješno izvršavanje školskih zadaća, puno igre na snijegu u poslijepodnevnim satima i brz povratak u školske klupe, što ćemo ostvariti pridržavajući se svih uputa vezanih za brigu o zdravlju.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 15. 1. 2021. 11:47

Čestitka

 

Sretan Božić i Novu godinu 

žele Vam učenici i djelatnici

Osnovne škole Dragalić!

 

Branka Francuz, ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 23. 12. 2020. 12:27

Božić u PO Gorice

Stigao nam je zadnji dan u godini - prosinac. Mnogima je on najčarobniji mjesec zbog dolaska blagdana, hladnijeg vremena, snijega i blagdanske atmosfere.

U prosincu počinje zima, veselimo se posjetima svetog Nikole i Djeda Božićnjaka, tu je Božić te ispraćamo staru i slavimo Novu godinu.

Učenici PO Gorice sa svojom učiteljicom tijekom prosinca vrijedno su izrađivali božićne ukrase kojima su ukrasili prostor svoje škole. Pjevali smo već poznate te usvojili nove božićne napjeve. Prosinac nam je također zamirisao na cimet i medenjake jer smo naučili izrađivati tradicionalne božićne kolače.

Prosinac smo ispunili radošću i smijehom!

Emilija Tomić Pišonić, učiteljica PO Gorice

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 23. 12. 2020. 12:08

Školski medni dan

Kao i prethodnih godina, 7. prosinca 2020. godine, prvašići su prigodnim aktivnostima obilježili Školski medni dan.

Zumići i njihove pčelice uveli su nas u današnji dan kratkim videosadržajem i upoznali s temom. Prigodna prezentacija Ministarstva znanosti i obrazovanja upoznala nas je slikovito s nastankom meda i obogatila naš rječnik novim riječima poput: matica, radilica, trut, nektar, košnica, saće i pčelar. Listići su nas povezali s matematičkim sadržajima te smo putovali, spajali, dopunjavali i  slagali pazzle. Sve aktivnosti pratili su zvuci pjesmice Pčelica. Kako nam se toga dana neki učenici nisu vratili u školu, ostavili smo ponešto i za njih. Na satu likovne kulture izradili smo pčelice i postavili ih u saće koje nam je izradila učiteljica. HRT nam je punudio dva kratka videozapisa kojima smo povezali i obnovili naučene informacije tijekom tjedna.  Dan smo ispunili pčelinjim plesom i pjesmom, mednom potjerom i pričom za laku noć Marljiva pčelica.

Za dar smo ponijeli kući staklenku slatkoga meda i slikovnicu o pčelici Jelici koja će nas sjećati na lijepo provedeni tjedan meda.

Učenici 1. razreda i učiteljica Olivera Galetić

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 11. 12. 2020. 10:00

27. susret malih pjesnika Slavonije i Baranje

U moru neugodnih vijesti koje nas okružuju ove školske godine, opterećeni epidemiološkim mjerama i izostankom malih školskih radosti, svakodnevno se trudimo otvarati prozorčiće lijepih vijesti, nade i uspjeha. Obično su te male radosti ovih dana skrivene iza zatvorenih vrata, smjehovi iza šarenih maski, kreativni radovi na prijenosnim memorijama. Možda izgleda da smo umorni, nesigurni, uplašeni, skriveni pod maskama...

Ali ne posustajemo.

Tako smo, kao dugogodišnji sudionici Susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje, sudjelovali i ove godine.

Učenice IV. razreda, Emily Muka i Vanda Pirić pod mentorstvom učitelja Zlatka Galetića, te učenice VIII. razreda, Nicka Bunjevac i Tia Magdalena Bogdanović s učiteljicom HJ Ivanom Pivac Tadić, sudjelovale su u 27. susretu mladih pjesnika Slavonije i Baranje čiji je organizator OŠ "Matija Gubec", Cernik.

Pjesme naših učenica objavljene su u zbirci izabranih pjesama pod nazivom Zvjezdani šapat stihova, a nagrađenu pjesmu Mašta, čija je autorica Tia Magdalena Bogdanović možete pročitati u nastavku.

Nadamo se da se i vi radujete našim velikim uspjesima i radostima.

Ivana Pivac Tadić, učiteljica HJ

 

MAŠTA

Sjedim u šarenom svjetlu LED lampe.

Boje se izmjenjuju, kruže oko mene.

Dodirujem rubove svjetla

oko kojih čuči tama.

 

Samo tišina i ja.

Maštam u tišini boja.

Moja mašta pjeva. Vrišti!

 

Boje šarenoga svjetla mislima žongliraju,

svaka nova boja nudi novi put.

 

Boje bude zemlje čudesne, bajkovite šume,

životinje i ljude, anđele i vile,

čudovišta, pjesme i zime.

 

Boje lampe prelijevaju se po mom tijelu,

olovci i papiru.

Misli se slijevaju na papir.

Postaju priče.

 

Spuštam olovku, zatvaram bilježnicu.

Zaključavam jedan novi svijet.

 

Dodirujem tamni rub sjene, bez straha.

Svjetlo je u meni.

U mojoj mašti.

Nestvarne boje.

 

Magdalena Tia Bogdanović

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 10. 12. 2020. 10:08

Sveti Nikola

Našu je školu i ove godine posjetio sv. Nikola.

Donio nam je velike paketiće pune slatkiša. Je li sa sobom vodio Krampusa? Ne znamo, jer šibe nam nije ostavio. Možda smo samo bili dobri pa nam šibe ni ne trebaju. Nadamo se da će nam i sljedeće godine doći. 

Polako sa slatkišima, da malo duže potraju, barem do Božića!

Drugi razred i učiteljica Lidija Prša

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 7. 12. 2020. 12:41

Macerati ljekovitog bilja

Učenička zadruga "Breza" ove je školske godine započela s probnom proizvodnjom macerata ljekovitog bilja. Macetati su pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u biljnom ulju. Proces nastanka macerata započinje tako da se posuda u kojoj se biljka macerira, napuni do pola biljnim materijalom, dopuni biljnim uljem te ostavi na toplom i osunčanom mjestu 4 do 5 tjedana. Nakon toga se macerat procijedi u čistu staklenu posudu i pohrani na hladnom i mračnom mjestu. Na taj način se dobivaju pripravci u kojima se nalaze ljekovite komponente biljaka koje su topive u uljima.

U ponudi učeničke zadruge trenutno su macerati gospine trave (kantarion), ružmarina, lavande i ružinih latica. Moramo naglasiti da su macerati rađeni u hladno presanom maslinovom ulju, što doprinosi kvaliteti naših macerata. Za iduću godinu planiramo proširiti ponudu macerata, količinom i raznovrsnijim sastojcima.

I zato, za ljepšu, nježniju i prirodnu kožu koristite macerate Učeničke zadruge "Breza"!

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 25. 11. 2020. 13:17

Tiho, o tiho, govori mi jesen...

U sivilu sve hladnijih i maglovitijih dana, ponestalo boje, pa su je učenici I. razreda unijeli u učionicu, kad već ne mogu van. Marljivo i s radošću uredili su razredni pano, poslikali se i fotkicu poslali ozarenim roditeljima.

Olivera Galetić, učiteljica I. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 25. 11. 2020. 11:51

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

 

Pričaj mi o Vukovaru...

 

Vodotoranj

Likovni uradak učiteljice LK Mateje Vukelić

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 18. 11. 2020. 12:05

Odluka o prelasku na rad po Modelu C (I. i VII. razred) Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji ,

sukladno preporuci HZJZ donijeta je odluka o prelasku na rad po Modelu C za učenike I. i VII. razreda.

Učenici će biti u izolaciji do 19.11.2020. g. u ponoć. Na nastavu u školu se vraćaju 20.11.2020. godine, ako nemaju simptome COVID-a.

Online nastava počinje u realno vrijeme po redovitom rasporedu, to znači da 1. sat počinje u 8.00 sati. Učenici VII. razreda trebaju u to vrijeme pristupiti Microsoft Teams-u. Izostanci s online nastave se evidentiraju u e-Dnevniku.

U prilogu se nalaze Odluka o Prelasku rada škole po Modelu C (I. i VII. razred) i Pismo roditeljima.

Branka Francuz, ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 12. 11. 2020. 19:16

Odluka o privremenom prelasku rada (III. razred) po Modelu C Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji,

odlukom epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije određena je samoizolacija za učenike III. razreda.

Za sve ostale učenike, nastava se odvija po Modelu A u školi.

Molimo Vas da pročitate Odluku o privremenom prelasku rada škole (III. razred) po modelu C i Pismo roditeljima, koji se nalaze u privitku.

Branka Francuz, ravnateljica

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 9. 11. 2020. 14:47

Svi sveti

Učenici VIII. razreda su 30. studenoga 2020. godine položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te na taj način obilježili predstojeći blagdan Svih svetih.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 30. 10. 2020. 12:27

Zadrugari u pripremi gloga za izradu sirupa i čaja

Dana 29. i 30. listopada, zadrugari Učeničke zadruge "Breza" započeli su pripremu gloga za izradu sirupa i čaja.

U veselom raspoloženju očistili su, oprali i posušili bobice. Dio sirovine će koristiti za dobivanje sirupa, a veći dio za ljekoviti čaj. Poslije sušenja bobica u na zraku i dehidratoru voća, čaj će pakirati u vrećice spremne za prodaju.

Naučili smo: crveni glog (lat. Crateagus oxyacantha) je iz porodice ruža (lat. Rosaceae), naraste do 5 metara u vis, samoniklo je bilje uz rubove šuma i polja, dozrijeva u rujnu/listopadu i  ljekovit je (bolesti srca).

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 26. 10. 2020. 07:14

Jesen - integrirani nastavni dan u 1. razredu

Integriranim nastavnim danom, prvašići naše škole proslavili su jesen, najraznobojnije godišnje doba.

Upoznali su sve njezine tajne, razveselili se glazbom i izradili jesenske krune koje su ponijeli kući.

Olivera Galetić, učiteljica 1. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 27. 10. 2020. 10:06

Proizvodnja jabučnog octa

Zadnja dva tjedna mjeseca listopada, zadrugari i njihovi voditelji rade punom parom. Uz velikodušnu pomoć gospodina Josipa Mage samljeli su jabuke u muljači i spremili ih u bure u kojem će procesom vrenja nastati jabučni ocat. Bit će to prvi zadrugarski ocat od kojeg će se jedan dio koristiti u školske svrhe, a jedan dio je planiran za prodaju.

Sulejman Piskić, voditelj UZ "Breza"

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 26. 10. 2020. 13:21

Jesen se probudila

Netko je jednom prilikom zapisao: "I sunce se povuklo, lišće je samo sebe uspavalo, a jesen se probudila."

Učenici 3. razreda su 16.10.2020. g. slavili jesen. Zahvalili su našoj plodnoj i rodnoj slavonskoj crnici na podarenim plodovima. Razredom se protezao blagdanski stol prepun jabuka, bundeva, kukuruza, peciva, pita, pogačica...

Pripremili su i kratku priredbu s recitacijama, uglazbljenim pjesmama, igrokazom.

I što na kraju reći: "Blago danu koji počne mirisima kruha!"

Nikolina Bićanić, učiteljica 3. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 21. 10. 2020. 11:42

Marijini obroci

I ove godine naša škola bila je prijatelj Marijinih obroka čiji je cilj da svako gladno dijete ima barem jedan obrok u školi. Udruga Marijini obroci Hrvatska brine za 16 školskih kuhinja (5 u Liberiji, 4 u Malaviju, 4 u Beninu, 1 u Ekvadoru i 2 u Zambiji) u kojima se svakodnevno hrani 13500 djece. Tijekom pandemije uljučili smo našu školu u kampanju Veliki obiteljski Božić na način da su učenici osmislili i nacrtali radove na temu Marijinih obroka (šalica, volontiranje, afrički motiv, knjiga, zdjela s hranom...). Od mnoštva radova naših učenika trebali smo odabrati 3. Na nivou Hrvatske, stručno povjerenstvo će odabrati 12 radova koji će se tiskati u obliku memori karata za igru Memori Marijinih obroka. Igra će se moći nabaviti u predbožićno vrijeme na web stranici, info centrima i štandovima Marijinih obroka

Zahvaljujemo svim učenicima  koji su se rado uključili u ovaj projekt te pokazali svima da se i danas može pomoći onima koji gladuju i oskudijevaju. Posebna zahvala učenicima čiji su radovi odabrani s nadom da će bar jedan biti na kartici Memori Marijinih obroka, a to su: Gabrijel Šupica (VI. r.), Iva Ćorković (VII. r.) i Tia Magdalena Bogdanović (VIII. r.).

Kristina Peterlik, vjeroučiteljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 16. 10. 2020. 12:31

Dan zahvalnosti za plodove zemlje

Već tradicionalno se 16. listopada u našoj školi obilježavaju Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Obzirom na nešto drugačiju situaciju ove školske godine, nismo u mogućnosti obilježiti na način kao prethodnih godina. Stoga su učenici V. razreda s razrednicom Sanjom Ličanin odlučili ukrasiti svoju učionicu jesenskim plodovima (kukuruz, žir, orasi, tikve, lišće...) i starinskim ukrasima te na taj način unijeti dašak jeseni u učionicu.

Sanja Ličanin, učiteljica matematike

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 15. 10. 2020. 09:29

CodeWeek

Europski tjedan programiranja je društvena inicijativa kojoj je cilj na zabavan način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ove godine Tjedan programiranja održavao se od 10. do 25. listopada 2020. godine.

Dana 13.10.2020. g. učenici IV. razreda, na satu informatike, upoznali su programski jezik za djecu Scratch. Naučili su od kojih se elemenata sastoji Scratch, kako stvaramo program, koje su naredbe u Scratchu te uz rad na računalu programirali prve animacije.

Sudjelovanjem u Europskom tjednu programiranja našli smo se na karti Europe!

Marina Valentić, učiteljica informatike

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 15. 10. 2020. 08:43

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Dramsko-medijska grupa i učiteljica Ivana Pivac Tadić sudjelovali su na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Revija je održana u Malom Lošnju. 

U kategoriji - radionički film, stručni ocjenjivački sud dodijelio je drugu nagradu Dramsko-medijskoj skupini naše škole za film DOBRIŠA CESARIĆ, PJESME. Odabir su obrazložili: Druga nagrada odlazi filmu koji je toliko jednostavan i topao, toliko nenametljiv i nježan da je, namjerno ili ne, upravo sjajno uspio uloviti duh poezije autora čija pjesma i jest motiv filma.

Dječji ocjenjivački sud je također našem filmu dodijelio drugo mjesto uz obrazloženje: Ovaj film izdvaja kreativna i uzbudljiva stop-animacija papira koji nosi pjesme jednog od najvećih hrvatskih pjesnika.

Čestitamo našim bivšim i sadašnjim učenicima: Ivici Babačeku, Tei Vrabac, Loreni Jakić, Lucianu Manoviću, Lei Opačić, Nicki Bunjevac, i naravno učiteljici hrvatskog jezika, Ivani Pivac Tadić.

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 5. 10. 2020. 10:29

Izvanučionička nastava u 3. razredu

Jedan je od zadataka nastave prirode i društva u 3. razredu osnovne škole upoznati učenike sa snalaženjem u prostoru. Odlučili smo ta znanja usvajati izlaskom iz učionice u neposrednom okolišu škole. Učenici su promatrali prividno dnevno pomicanje Sunca na nebu. Koristili su se kompasom, pronalazili mravnjake i mahovinu na deblima drveća i još mnogo toga...

Devetogodišnjacima je teško u učionici shvatiti i zato znanja usvajamo na konkretnim životnim situacijama, gotovo kroz igru, kako bi bilo trajno pohranjeno u sjećanje.

Nikolina Bićanić, učiteljica 3. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 29. 9. 2020. 11:29

Cijepljenje protiv HPV-a i druge aktivnosti tijekom osmog razreda Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji učenika 8. razreda,

u prilogu je obavijest Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Službe za školsku i adolescentnu medicinu - Cijepljenje protiv HPV-a i druge aktivnosti tijekom osmog razreda.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 28. 9. 2020. 08:06

Početak školske godine 2020./2021.

Dragi učenici i poštovani roditelji,

nastava u školskoj godini 2020./2021. počinje 7. rujna 2020. godine u 8.00 sati. Organizacija rada škole zbog COVIDA-19 i sigurnosti naših učenika bit će nešto drugačija. No, vjerujem da se naši učenici raduju povratku u školu i da ćemo zajedno, pridržavajući se epidemioloških mjera i novih pravila, uspjeti osigurati odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u prostorima škole.

Ulazak i izlazak iz školske zgrade

Učenici putnici iz Medara i Trnave prvi dolaze školskim autobusom u matičnu školu, a potom učenici iz Poljana, Donjih Bogićevaca i Gorica. Po izlasku iz autobusa učenici putnici idu odmah u školu na ulaze predvođene za pojedine razrede. Učenici iz Dragalića V. do VIII. razreda  ulaze u 7.50, a učenici od I. do IV. razreda u 7.55. Na ulazima ih čekaju učitelji i tehničko osoblje. 

1. Učenici III. i I. razreda (navedenim redoslijedom) ulaze u školsku zgradu na ulaz do ceste. Učenici III. razreda čekaju u redu po jedan s razmakom 1,5 m s desne strane ulaza, a učenici I. razreda s lijeve strane.

2. Učenici II. i IV. razreda (navedenim redoslijedom) ulaze u školsku zgradu na ulaz u školskom dvorištu. Učenici II. razreda čekaju u redu po jedan s razmakom 1,5 m s desne strane ulaza, a učenici IV. razreda s lijeve strane.

3. Učenici VII., VI., V. i VIII. razreda (navedenim redoslijedom) ulaze u školsku zgradu na ulaz do školskog igrališta čekajući u redu po jedan s razmakom 1,5 m (između učenika i redova) s lijeva na desno u odnosu na ulaz.

Po završetku nastave, učenici izlaze iz škole u pratnji učitelja koji prati učenike putnike do autobusa, a učenike iz Dragalića upućuju kućama. Svaki razred prati učitelj s kojim su imali zadnji sat.

Obveze roditelja

Obveza roditelja je mjerenje temperature prije polaska u školu. Ako je temperatura 37,2pod pazuhom, ako nema osjet okusa i njuha, ako ima grlobolju/kašalj/poteškoće u disanju, gastrointestinalne smetnje (proljev/bol u trbuhu/povraćanje), učenik ne dolazi u školu, a razrednika obavještava pozivom ili porukom.

Na ulazu u školu učenici trebaju reći učitelju vrijednost temperature (učenicima RN roditelji mogu zapisati) koja se evidentira na Evidencijeke liste mjerenja temperature odmah na ulazu u školu.

Epidemiološke mjere u školi

Svi učenici na ulazu dezinficiraju obuću, učenici od V. do VIII. ruke, još jednom im se mjeri temperatura beskontaktnim mjeračem temperature i preobuvaju se ispred svoje učionice. Po ulasku u učionicu i prije jela učenici učenici peru ruke uz preporuku "što češće" o čemu će voditi brigu učitelji.

Svaki razredni odjel ima nastavu u jednoj učionici (osim nastave TZK i informatike) s izmjenom učitelja. 

Učenici od I. do IV. razreda su u svojim učionicama, V. razred u učionici MAT, VI. razred u učionici POV, VII. razred u učionici BIO i VIII. razred u učionici HJ.

Kretanje školskim hodnikom

Učenici se kreću desnom stranom hodnika.

Prehrana u školi

Po potpisivanju ugovora s roditeljima počet će rad školske kuhinje. Podjela hrane učenicima je poslije 2. sata za učenike od I. do IV. razreda, a za učenike od V. do VIII. razreda poslije 3. sata. Učenici će objedovati u učionici.

Uporaba maskica

Maskice su obvezne za učenike putnike u autobusu, za sve učenike kada izlaze iz učionice unutar škole, za učenike od V. do VIII. razreda i sve zaposlenike škole. 

Prvi dan nastave na ulazu u školu, učenici će dobiti po tri maskice propisanog standarda s deklaracijom.

Korištenje toaleta

Toaletom, u isto vrijeme, se koristi onoliko učenika koliko ima kabina. Ostali učenici čekaju ispred s razmakom od 1,5 m. Obveza učitelja je da vode računa o broju učenika koje puštaju na toalet, a tehničkog osoblja da ne bude prevelik red ispred toaleta. Ukoliko je previše djece ispred, vratit će se u razred i doći kad se prostor oslobodi. Učenici peru ruke i suše ih na sušilo za ruke.

Prozračivanje učionica

Prozračivanje učionica je obvezno ujutro prije ulaska učenika (tehničko osoblje), za vrijeme velikog odmora (učitelj) i po završetku nastave (učitelj). O prozračivanju se vodi evidencija na Evidencijskim listovima u učionicama. Učitelji će po slobodnoj procjeni dodatno prozračivati učionice.

Raspored vožnje školskog autobusa

Dovoz učenika:

1. Medari (istok) 6.50

2. Trnava (zapad, sjever) 6.55

3. Medari (raskrižje) 7.00

4. Poljane 7.15

5. Donji Bogićevci (dom, početak sela) 7.20

6. Gorice 7.25

Odvoz učenika od I. do IV. razreda:

1. Dragalić 12.15

2. Poljane

3. Gorice, Donji Bogićevci

4. Medari, Trnava

Odvoz učenika od V.do VIII. razreda

1. Dragalić 13.55

2. Medari, Trnava

3. Poljane, Donji Bogićevci, Gorice

Raspored sati za 7.9.2020. (ponedjeljak)

  I. IV. V. VI. VII. VIII.
0.     DOP/HJ DOD/POV INA/VK INA/INF
1.     HJ SR SR SR
2.     HJ POV VK EJ
3.     SR POV VK EJ
4. VK EJ NJ MAT BIO HJ
5. VK EJ NJ MAT BIO HJ
6.     MAT NJ HJ BIO
7.     MAT NJ HJ BIO

Podjela udžbenika

Roditelji koji nisu preuzeli udžbenike i potpisali Izjavu o preuzimanju, trebaju doći pred školu u ponedjeljak prije početka nastave i kontaktirati razrednike.

 

Sretan i uspješan početak nove školske godine!

 

Branka Francuz, ravnateljica

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 4. 9. 2020. 16:10

Obavijest

Poštovani roditelji, 

nastavna godina 2020./2021. počinje 7.9.2020. godine nastavno Odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednji škola za školsku godinu 2020./2021. (NN 57/20 od 15.5.2020.).

Epidemiološka situacija zahtjeva i dalje pojačane mjere zaštite u školskom okruženju. Računajući na dobru suradnju roditelja i škole koja je potvrđena od ožujka do lipnja prošle školske godine, vjerujemo da ćemo našim učenicima pružiti sigurno okruženje u školi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, objavilo je 24.8.2020. godine Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID 19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. 

Sve daljnje informacije bit će dostupne na stranicama škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Branka FRANCUZ  datum: 25. 8. 2020. 09:37
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

Godina čitanja 2021.


Pink shirt day


UZ Breza


Marijini obroci


CodeWeek


IRIM


Filmsko stvaralaštvo


PIRLS 2021


FEAD


e-ŠkoleDabar 2019.


NSPČ 2019.


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju